Omhoog Gastenboek Feedback Literatuur+Sites Inhoud website

         Herstel in 't kort


 
Integrale visie op burnout mbt de fysieke, psychische, spirituele en maatschappelijke aanpak


Herstel burnout Burnout Preventie Burnout stellingen Herstel in 't kort Overige informatie

Ziektebeeld
VerschijnselenKorte beschrijving verloop van mijn burnout herstelproces


Globaal overzicht gevolgde therapieŽn, cursussen en medische contacten bij mijn burnout tot nu toe: 
 

 
bulletNa 2 keer op het werk te zijn flauwgevallen in maart 2000 voelde ik me behoorlijk beroerd en verward. Na een eerste check door een arts op het werk ben ik direct naar de huisarts gebracht voor een verdere controle. De volgende dag ben ik ziek gemeld.

 
bulletDe huisarts heeft vervolgens na hevige pijn in de borst, armen en benen en angsten, via het ziekenhuis eerst gecheckt of de hart functies goed waren. Hij wilde duidelijkheid of ik een hartaanval had gehad, ik bleek oa last te hebben van acute hyperventilatie. Je schrikt je rot en weet niet wat je overkomt. Wat later heeft hij de diagnose 'stevige burnout' gesteld. In september 2000 heeft de huisarts i.v.m. mijn stevige en langdurige buikklachten en darmklachten een uitgebreid onderzoek op het ziekenhuis laten verrichten. Bij de onderzoeken kon men geen lichamelijke afwijkingen vinden.

 

bullet Huisarts heeft voorgesteld hypnotherapie te gaan doen. Deze therapie werkte voor mij niet. Ik was voor deze therapie 'te ver weg' met veel teveel boosheid, lading, angst, verdriet, onmacht, etc.

 
bullet Veel gekeken naar video's van Swami Ved Bharti via omroep OHM (was eerst verdwaast en het drong allemaal helemaal niet tot me door en draaide een video een paar keer achter elkaar)

Zie voor (later uitgezonden) videolink met Swami Ved Bharati de website van Ohmnet
:
 
bulletIn de uitzending overJnana Yoga (ns) met Swami Ved Bharati op 9 juli 2005 komt oa ook het verkrijgen van inzicht over het Zelf (Uit wereld nr 1 van Popper zie de pagina Spiritueel Herstel van deze website) vanuit Hindoe traditie aan de orde.
 
bulletOmschrijving: Het doel van Jnana Yoga is het verkrijgen van kennis of liever gezegd inzicht. Met kennis wordt hier niet bedoeld boekenkennis, maar kennis van het oneindige bewustzijn, iets dat ongrijpbaar en onverwoordbaar is. Deze kennis wordt verkregen door middel van denken, reflectie en meditatie. Kennis is de sleutel naar ons zelf toe.
bullet Bron: www.ohmnet.nl van Omroep Ohm. Zie ook de uitgebreide mediatheek op deze website (met oa meerdere videolinks met Swami Ved Bharati).
 
bullet Zie ook website Swami Veda Bharati: www.swamiveda.org, ook voor oa vele andere video's en literatuur.
 
bulletZie ook de pagina Meditatie en Mindfulness van deze website.

Opmerking: Zie voor een overzicht van andere audio- en videolinks van deze site en het downloaden en installeren van de RealPlayer weergave-speler of de Windows Media Player het laatste gedeelte van de pagina Literatuur en sites van deze website.

 

bulletFitness bij een goed fitness centrum (doe ik nu nog). In de eerste periode was ik niet in staat er zelf naar toe te gaan, mijn echtgenote is in die periode steeds meegegaan. Doe ik nu nog.
Veel fietsen in de natuur. Doe ik nu nog.

 
bullet Zelf gevonden: Via de kerk een coach gevonden ivm problemen met werkgever begeleiden en voor algehele begeleiding.

 
bullet Zelf gevonden: cursus 'spanningen voorkomen en hanteren' bij de Thuiszorg, in begin veel mee gewerkt.

 
bullet Zelf gevonden: Via NCRV TV uitzending ĎDe Stoelí kennis gemaakt met centrum Orshof in BelgiŽ. Dit centrum is heel wezenlijk geweest en nog steeds in mijn herstel proces. Het is een heel intensief en goed programma.
Zie ook pagina Psychisch herstel van deze website.

 
bullet Zelf gevonden: Luisteren naar cassette bandjes en CD's met lezingen van Bram Moerland, filosoof en psychotherapeut. Luisteren naar CD's met lezingen doe ik nu nog.

 
bullet Zelf gevonden: Dancing Path groep (bio-energetica + muziek, heel goed en gezond)

 
bulletZelf gevonden: Regelmatig bezig geweest met intuÔtief tekenen

 
bullet Zelf gevonden: Assertiviteitstraining

 
bullet Zelf gevonden: Natuurgeneeskunde praktijk voor goed inzicht en ondersteuning in lichamelijk situatie (dieet, zware reinigingskuur en ondersteuning door vitaminen etc)

 
bullet Zelf gevonden: Integraal Medisch Centrum  (IMC) voor verdere goede begeleiding mbt oa de relatie tussen lichaam en geest.

 
bulletZelf gevonden: Deelnemen aan familie constellaties op Instituut Orshof. (Zie de pagina Psychisch herstel van deze website)

 
bulletZelf gevonden: Maken en onderhouden van deze website www.burnoutherstel.nl, wat goed helpt bij mijn herstel.

 
bulletZelf gevonden: arts welke naast de reguliere geneeskunde de natuurgeneeskunde beoefent (arts is aangesloten bij Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde).

 
bulletZelf gevonden: verdere kennismaking met oa Ayurveda, Chinese geneeswijzen/filosofie en Reiki. (Zie de pagina Fysiek herstel van deze website en de website van de voor mij belangrijke/informatieve NCRV TV serie 'Uitgedokterd?!')

 
bulletZelf gevonden: kennismaking met de Integrale Visies van Ken Wilber en Ervin Laszlo (Zie de pagina Herstel burnout (Ken Wilber) en Nulpuntveld (Ervin Laszlo) van deze website)
 
bullet YouTube-video: 'Daniel Ofman over integraal leiderschap'

 
bulletZelf gevonden: werken met meditatie en mindfulness. Zie de pagina Meditatie en Mindfulness van deze website.

 
 
Zie voor verdere beschrijving van oa bovenstaande items:

 
bullet 1 Psychisch herstel
 
bullet2 Fysiek herstel
 
bullet 3 Spiritueel herstel
 
bullet 4 Maatschappelijke context

 
bullet5 Herstel burnout (oa de Integrale Visie van Ken Wilber)
 
bullet6 Meditatie en Mindfulness
 
bullet7 Nulpuntveld (Ontwikkelingen mbt een vernieuwing van het mens- en wereldbeeld in wetenschap en maatschappij met oa Ervin Laszlo)

 
bullet8 Startpagina  - Voor opzet en inhoud van deze website www.burnoutherstel.nl
 

In het kort kan ik het als volgt formuleren: Weer terug naar mijn eigenheid, oorspronkelijk gewaarzijn, lichaamsbewustzijn en kracht, bij  gezondheid, heelheid en eenheid van lichaam, psyche en geest, welke je eigen zijn.


Opmerkingen:
 

bulletMijn echtgenote heeft een cruciale rol gespeeld in het genezingsproces in psychische emotionele en fysieke ondersteuning, de warmte en begrip van het gezin hebben me goed gedaan. Mijn echtgenote is ook heel belangrijk geweest bij het vinden van de juiste therapieŽn en activiteiten. Ook bij het tot stand brengen van deze website heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd.
 
bulletEr is een aantal keren overleg geweest met de huisarts over de situatie en de voortgang.
 
bulletAlleen de artsen, de medische onderzoeken op ziekenhuis, (traditionele) pillen voor hoge bloeddruk en deel IMC zijn door ziekteverzekering vergoed, rest voornamelijk zelf gefinancierd. D.w.z. werkgever heeft ca 1/10 van de kosten van de Orshof betaald. Beperkt aantal medische kosten mbt burnout herstel proces konden bij de belasting als ziektekosten worden opgevoerd (oa kosten Orshof).


Conclusie:
 

bulletBij mijn wezenlijke herstel proces tot nu toe, hebben het Centrum Orshof, de coach (niet via werkgever), Bram Moerland, Dancing Path, familie constellaties, fitness, fietsen, Natuurgeneeskunde praktijk, Integraal Medisch Centrum (IMC) en arts (welke naast de reguliere geneeskunde de natuurgeneeskunde beoefent), Integrale Visie van Ken Wilber en Ervin Laszlo, Reiki en mindfulness (meditatie) een wezenlijke bijdrage geleverd.
 
bulletTerug kijkend lijkt het er net op of 'de stoppen op een heftige manier zijn doorgeslagen' waarbij ik lichamelijk, psychisch en spiritueel behoorlijk ernstig ontregeld ben geraakt en bij het herstel alles weer langzaam heel en een geheel moet worden.
 
bulletAls gezin hebben we eigenlijk zelf onze weg moeten vinden, met steun van zelf gevonden coach, familie en literatuur
 
bulletVeel kosten zelf moeten betalen (vielen oa niet onder medische verzekering welke ik eigenlijk via werkgever gedwongen was te nemen)
 
bulletHeb bijna geen slaapmiddelen en bv antidepressiva geslikt. Dit is ook een voorwaarde om aan Orshof-programma mee te kunnen doen en ook afgeraden door de Natuurgeneeskunde praktijk en Integraal Medisch Centrum, de huisarts kwam regelmatig met suggestie dit wel te proberen (wel had ik ze voor nood thuis liggen, een enkele keer gebruikt).
 
bulletHet eerste (ziektewet) jaar was echt heel zwaar, toen ik in de WAO kwam werd 'de omgeving' rustiger en kon ik echt aan mijn herstel gaan werken.
 
bulletMijn WAO/UWV ervaringen waren redelijk
 
bulletGenezingsproces gaat vaak in onverwachte stappen, op onverwachte momenten. Soms constateer je ineens dat iets beter gaat. Dit in tegenstelling tot symptomatische therapieŽn, waarbij direct aan de symptomen wordt gewerkt.
 
bulletGenezingsproces is langzaam en vaak 3 stappen vooruit en 2 weer terug (net of je er nog een keer doorheen moet)
 
bulletHoge bloeddruk en aantal andere oa medische kwesties zijn nog niet opgelost. Wil oa graag afkomen van 2 pillen tbv hoge bloeddruk (voor mijn leven slikken?) die helpen (heb ik last van de bijwerkingen?) maar waar ik moeilijk van af kom (de bloeddruk werd steeds slechter). Bij mijn huidige arts met natuurgeneeswijze is er pas goed onderzoek gericht op een goede behandeling, nu geen symptoom bestrijding meer.
 
bulletEerst zit je in het proces met veel boosheid, veel angst en veel psychische en lichamelijke problemen etc. Later kan je als toeschouwer er meer naar kan kijken en wordt het minder heftig en ontstaat er weer meer ruimte voor het dagelijks leven.  Soms komt het dan weer terug, maar het beheerst je dan (veel) minder.
 
bulletWerken met een dagboek is steeds belangrijk geweest.
 

Context:
 

 
bulletReguliere gezondheidszorg mbt chronische aandoeningen als burnout:

Veel symptoombestrijding, veel wachttijden, weinig tijd etc. Het systeem houdt zichzelf in stand door vergoedingen, een ingeslepen wijze van werken etc. De therapieŽn en cursussen die echt voor mij hielpen worden bijna niet (standaard) vergoed. Liever veel geld aan dure operaties en pillen dan aan preventie en aanvullende gezondheidszorg, etc.?

Zie bv het
b
oek 'Op weg naar de energetische mens', door Yvo van Orshoven. Gedeeltelijke weergave van dit boek via Google
 
bulletZie ook de pagina Psychisch herstel van deze website.
 
bulletZie voor verdere literatuur ook de pagina Literatuur + Sites van deze website.
 

Ga naar het begin van deze pagina


Crisis is heel vaak het begin van vernieuwing
 

horizontal rule

 

Voor mensen die bv in een burnout- of overspannenheid-herstelproces zitten kan deze website 'veel tekst' bevatten.
 Voor het kiezen van een onderwerp, zie de pagina Inhoud Website voor de inhoudsopgave van deze website.
 
 
Thema website:

 
 Aandachtig luisteren en van harte respons geven
niet uit zweverige braafheid, maar om tot resultaat te komen

past bij een

  Integrale visie (Ken Wilber) binnen een samenhangend (coherent) wereldbeeld (Ervin Laszlo) in een duurzame maatschappij

 
 
Er zijn mbt burnout en het herstelproces verschillende ervaringen, meningen en inzichten.
 Bij het lezen van de tekst van deze website is het belangrijk je steeds af te vragen wat er op welk moment bij je eigen situatie zal kunnen passen.
 In deze onafhankelijke en niet-commerciŽle website www.burnoutherstel.nl worden mijn persoonlijke ervaringen en meningen weergegeven.
 Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten en geen aansprakelijkheid worden ontleend.

 
Deze website maakt geen gebruik van Cookies                             Contact: pagina Feedback 

Start Ziektebeeld Verschijnselen